Novoroční poselství Kayu 2022

01.01.2022

Mohli bychom vám jen tak popřát hodně zdraví v roce 2022, ale to dělá většina firem. Tohle nebude otřepané korporátní přání do Nového roku, kterých se vám ve schránce možná poslední dobou nakupila tuna. V Kayu jsme dozráli k rozhodnutí, že je čas nestydět se za vlastní názor a nebát se o něm mluvit. Třebaže by se to nemuselo všem líbit.

2022 = ČELEM K SVĚTU

V nadcházejícím roce začneme v Kayu důkladně dbát na to, abychom vymýšleli produkty, které budou ještě odolnější, snadněji opravitelné a které si budeme hrdě schopni obhájit v kontextu aktuální ekologické, kulturní a sociální situace.

TO ZNAMENÁ OOOOO

- Originalita - Design našich výrobků bude ještě zřetelněji odlišný, promyšlený a funkční tak, aby bylo na první pohled či dotyk jasné, že držíte v ruce něco výjimečného, Kayu.

- Odolnost - Naše psací potřeby budeme dělat ještě odolnější, aby vydržely desetiletí a dědily se po generace.

- Opravitelnost - A když už se něco pokazí, budou jednotlivé součásti navržené tak, aby šly ještě snadněji opravit a nebo vyměnit bez nutnosti vyhodit celý výrobek.

- Odpovědnost - Ano, pera Kayu nejsou úplně levná, o to lépe ale jsou a budou vymyšlená, aby v dlouhodobém horizontu vycházela jako odpovědnější k životnímu prostředí, než podobné produkty.

- Opravdovost - Je pro nás důležité komunikovat s vámi upřímně a otevřeně, což znamená, že začneme i mluvit o věcech a tématech, která považujeme za důležitá a zdánlivě s psaním nesouvisí.

BĚŽENCI, SEYCHELY A HADÉPÉČKO

Je 1. 1. 2022, teploměr v Břeclavi ukazuje 14° C, na Polsko-Běloruské hranici umírají uprchlíci v bažinatých lesích a asi 200 000 Čechů se probouzí v nějaké z exotických destinací, kam si zaletěli na Silvestra. Pohoda. Nedávná klimatická konference v Glasgow, která byla považována za poslední šanci na zvrat nastoupeného trendu, končí fiaskem v podobě vytvoření pamfletu plného prázdných a nezávazných slibů. Možná si říkáte, proč jsme se rozhodli takto Kayu směřovat a ještě o tom s vámi mluvit. Je to jednoduché. Jsme přesvědčeni, že pokračovat v předstírání, že se nic neděje a v klídečku dál odvozovat štěstí národa od vývoje HDP, je slušně řečeno nezodpovědné.

VYKALKULOVANÝ VELETOČ?

Možná by to mohlo vypadat, že snad chceme vychytrale naskočit do rozjíždějícího se eko-nazelenalého vlaku, díky kterému se slova jako "bio", "přírodní", "ručně vyráběný" nebo "veganský" stala účinnými marketingovými zaklínadly. Otázku, kolik z firem ohánějících se podobnými nálepkami je myslí upřímně, si může zkusit zodpovědět každý z nás sám. Už v roce 2012, kdy jsem se rozhodl, že budu vyrábět pera, jsem si začal všímat informací o tom, že se svět možná nevyvíjí úplně bezpečným směrem. Upřímně, pokud bych před desíti lety věděl, co vím teď, možná bych nevěnoval tři roky života transformaci od kancelářského švába přes řemeslníka až k designérovi. Kayu by možná vůbec nevzniklo. Ale vzniklo a má-li dál existovat, musí se v něm nutně promítnout i to, jak vnímám současnou situaci.

ZMĚNA JE PRINCIP

Přiznám se, že jsem několik posledních let hloubal nad otázkou, jestli je možné si sám před sebou v daném kontextu obhájit, že se zabývám výrobou poměrně zbytného a zároveň i celkem nákladného produktu, když bych mohl věnovat svůj čas a energii na první pohled smysluplnější činnosti (a pohřbít Kayu!?). Teprve nedávno se mi podařilo nalézt uspokojivou odpověď. S Kayu má smysl pokračovat za splnění dvou podmínek:

- Produkt musí být tak dobrý, že vykompenzuje svoji výrobní náročnost a vyšší cenu tím, jak dlouho vydrží a jakou bude přinášet uživateli přidanou hodnotu.

- Message spojená s produktem musí být výrazná a opravdová, tedy odpovídající mým vlastním hodnotám a postojům, nikoli společenským trendům.

Věřím, že tímto už Vám začal dávat smysl i odstavec o pěti O.

KONEČNĚ TO POSELSTVÍ

Jsem přesvědčený, že pokud budeme pokračovat jako dosud metodou Business As Usual, užijeme si pár blaženě bezstarostných desetiletí v blahobytu a štěstí. Otázkou je, co odpovíme našim dětem a vnoučatům, až se nás jednou zeptají: "A co jsi dělal(a) ty, když se lámal chleba?" Kromě zdraví, spokojenosti a otevřené mysli přeji všem, aby v roce 2022 nalezli maximum odvahy a osobní odpovědnosti k tomu, aby mohli odpovědět: "Choval(a) jsem se podle svého nejlepšího vědomí a svědomí." a ještě se u toho potomkům zvládli dívat zpříma do očí. Netvrdím, že to s Kayu beze zbytku plníme. Ale snažíme se.

Z celého srdce Michal Klaška

zakladatel Kayu

PS.: Pokud jste dočetli až sem, upřímně si toho vážím. Pokud s vámi něco zarezonovalo, jsem nadšený. Pokud jsem vás naštval tak, že se odhlásíte ze sledování Kayu, je mi to líto. Možná to není sluníčkový příspěvek, na které jste zvyklí, ale je čas věci měnit a hlavně začít u sebe. Pomoc shora totiž sama od sebe nikdy nepřijde.

PPS.: Pokud se chcete do tématu komplexně ponořit, vřele doporučuji obří bichli Věk nerovnováhy: Klimatická změna, bezpečnost a cesty k národní resilienci od Václava Cílka a kolektivu českých vědců, kteří velmi detailně, věrohodně a hlavně na základě ověřitelných faktů shrnují a predikují situaci ve světě i u nás. Není to sbírka domněnek a polopravd, ale kéž by byla.

#Kayuwriting - #Write #Your #Future

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky